Lotgenotencontact

Heb jij of je naaste de diagnose blaaskanker of nierkanker gekregen? Waarschijnlijk heb je veel vragen. Veel mensen hebben behoefte om te praten met iemand die hetzelfde meemaakt of heeft meegemaakt. Als patiëntenvereniging brengen wij lotgenoten met elkaar in contact. Zo kun je jouw ervaringen uitwisselen en je angsten, onzekerheden en verdriet delen.

Over contact met lotgenoten

Wanneer je ziek bent, kan het fijn zijn om met iemand contact te hebben die hetzelfde meemaakt als jij. Jouw partner, vrienden en familie bieden natuurlijk ook steun, maar het is toch anders als je met iemand praat die precies weet hoe het voelt. Als patiëntenvereniging helpen we je op weg met lotgenotencontact. Via ons kun je persoonlijk contact hebben met een lotgenoot en je kunt deelnemen aan contactmomenten, zoals onze Contactdag. Door lotgenotencontact kun je herkenning vinden, maar ook kun je bijvoorbeeld tips krijgen of delen over jouw situatie. Je bepaalt zelf welke manier van lotgenotencontact het beste bij je past.

Persoonlijk contact met een lotgenoot

Je geeft via telefoon of email aan dat je graag in contact wil komen met een lotgenoot. Onze coördinator lotgenotencontact Willem Peters zal, op basis van de informatie die je versterkt, je in contact brengen met iemand binnen het team van lotgenotencontact die jou kan steunen. Op welke manier je contact wil hebben, bepaal je zelf. Veel mensen vinden telefonisch fijn, maar misschien werkt mailen voor jou beter.

Mensen met wie Willem je in contact kan brengen, hebben zich beschikbaar gesteld voor lotgenotencontact. Zij hebben bijvoorbeeld het zelfde stadium van blaaskanker of het zelfde type nierkanker, ervaring met een specifieke operatie, een aanvullende medische behandeling of met therapieën om de lichamelijke of geestelijke conditie te versterken. De mensen van het lotgenotencontact zijn leden van de vereniging, patiënten, en dus geen professionals. Zij delen hun ervaring en geven tips op basis van hun ervaring en waar je meer informatie kan vinden of opvragen. Een lotgenoot is er dus speciaal voor jou en staat je graag te woord. Om een luisterend oor te bieden en ervaringen uit te wisselen. 

Op maandag tot en met vrijdag kun je Willem bellen via 088 002 97 95

Liever mailen? Dat kan natuurlijk ook. Stuur een e-mail via wpeters@blaasofnierkanker.nl 

Lezen over ervaringen van anderen

Ervaringen van lotgenoten geven vaak steun. Daarom verzamelen wij ervaringsverhalen van mensen die leven met blaaskanker of nierkanker en hun naasten. Lees hoe zij omgaan met kanker. De verhalen geven hoop, energie en perspectief. 

En kom naar onze contactdag!

Ieder jaar organiseren we een landelijke contactdag. Op deze dag kunnen mensen met blaaskanker of nierkanker en hun naasten elkaar ontmoeten. Het is een dag met een ongedwongen sfeer waarbij volop ruimte is om met elkaar te praten en ervaringen uit te wisselen onder het genot van een koffie of drankje. De contactdag vindt in april plaats. Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan blijf je op de hoogte.

Andere manieren van lotgenotencontact 

  • Website kanker.nl
    De website kanker.nl heeft naast veel informatie ook verschillende mogelijkheden voor lotgenotencontact:
    – Zo zijn er gespreksgroepen, hier kun je online chatten over verschillende onderwerpen.
    – Kanker.nl heeft sinds kort ook de Lotgenotenzoeker, bedoeld om één-op-één contact met iemand te zoeken. Zoek bijvoorbeeld naar iemand van dezelfde leeftijd, uit dezelfde provincie, met dezelfde kankersoort of iemand die dezelfde behandeling heeft gehad.
    Kijk op kanker.nl/lotgenoten.
  • Centrum voor leven met kanker (vroeger: inloophuizen)
    In een Centrum voor leven met kanker is iedereen welkom die door kanker is geraakt: mensen die zelf kanker hebben (gehad), maar ook mantelzorgers, familieleden en nabestaanden. Je wordt in huiselijke sfeer welkom geheten  welkom geheten door gastvrouwen en gastheren die, vaak uit eigen ervaring, weten wat de impact van de ziekte is. Er zijn 81 van deze centra in Nederland, dus ook eentje bij jou in de buurt. Je kunt er terecht voor een luisterend oor, lotgenotencontact of activiteiten gericht op ontspanning, verwerking en het (her)vinden van fysieke en mentale kracht en veerkracht.
    Kijk op de website van IPSO en vind een Centrum voor leven met kanker bij jou in de buurt.