Keuzehulp stoma of vervangblaas

28 februari 2018

Een bewuste en goed geïnformeerde keuze
Als de blaas verwijderd is, moet worden besloten hoe de urine voortaan wordt afgevoerd. De meest toegepaste oplossingen zijn een stoma of een neoblaas (vervangblaas). Elk van de twee oplossingen heeft voor- en nadelen. U staat dus voor een belangrijke beslissing. Deze keuzehulp is bedoeld om u te helpen bij het kiezen van de oplossing die het best bij u past. De keuze heeft overigens geen invloed op de kans op genezing: die is bij beide opties gelijk.
 
Hoe werkt het?
U wordt in 6 stappen door de keuzehulp geleid. U kunt starten via de knop Start keuzehulp. Daarna kunt u op elke pagina aanklikken dat u naar de volgende (of vorige) pagina wilt. Bij elke stap kunt u op het notitieblok uw vragen en opmerkingen noteren. In de laatste stap kunt u een overzicht van uw afwegingen en notities afdrukken. Dit overzicht kunt u meenemen naar het gesprek met uw arts

Over de keuzehulp
Deze keuzehulp is ontwikkeld door dr. van Tol-Geerdink en prof. Witjes van het Radboudumc te Nijmegen op basis van onderzoek gefinancierd door KWF kankerbestrijding, Ipsen BV en het Radboud Oncologie Fonds. De inhoud is tot stand gekomen na overleg met patiënten, urologen en oncologieverpleegkundigen. Aan het onderzoek rond de effectiviteit van deze keuzehulp is samengewerkt door de afdelingen Urologie van het Radboudumc Nijmegen, van het Catharina Wilhelmina ziekenhuis Nijmegen en van het Rijnstate ziekenhuis Arnhem. De keuzehulp is opgesteld door personen die geen belang hebben bij de behandelkeuze en werd voor het laatst geüpdate in 2015.

Ga naar de keuzehulp