128.000 nieuwe kankerpatiënten in 2023; diagnose vaker vroeg gesteld

In 2023 werd bij 128.000 nieuwe patiënten kanker vastgesteld, 2.000 meer dan in 2022. De stijging ten opzichte van 2022 is volgens verwachting (zie ook Trendrapport kanker in 2032) op basis van de bevolkingstoename en het groeiende aandeel ouderen in de bevolking. Er is veel variatie tussen kankersoorten in welk stadium de ziekte wordt ontdekt, maar bij een aantal soorten is dit vaker in een gunstiger (vroeger) stadium. Dit volgt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie die Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) deelt vanwege Wereldkankerdag zondag 4 februari. In totaal leven er ruim 900.000 mensen met kanker in Nederland. Uit de Doneer Je Ervaring-peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) geeft 85% van de respondenten aan nog steeds gevolgen te ervaren van hun ziekte, zelfs langer dan 10 jaar na diagnose.

Het stadium bij diagnose wordt vanaf 1989 landelijk door Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vastgelegd in de Nederlandse Kankerregistratie. Deze informatie is nu voor iedereen te raadplegen via de website NKR Cijfers. Het bevolkingsonderzoek heeft bij borst- en darmkanker het aandeel vroege diagnoses verhoogd. Bij borstkanker steeg het aandeel van het gunstigste stadium (stadium I) van 28% eind jaren ’80 naar 45% in 2022. Bij darmkanker was er een stijging van 19% naar 25%. Ook bij melanoom en prostaatkanker is het aandeel gunstig stadium toegenomen. Daarentegen wordt longkanker nog steeds vaak in een ongunstig stadium ontdekt. Kanker van de schildklier en het baarmoederlichaam, alsmede melanoom worden in ongeveer 70% van de gevallen in een gunstig stadium ontdekt; bij kanker van de borst, baarmoederhals, prostaat en nier is dat ongeveer de helft. Bij kanker van de slokdarm, maag, galwegen en alvleesklier is dat maar in ongeveer 10% van de diagnoses het geval. Meer informatie over nieuwe diagnoses en stadiumverdeling, inclusief grafieken vind je op de website van IKNL.

Activiteiten op Wereldkankerdag

Op 4 februari is er wereldwijd aandacht voor de impact die kanker heeft. Dit jaar staan we stil bij verder leven met deze ziekte. Want of je nu zelf patiënt bent of iemand om wie je geeft: de gevolgen van kanker op je leven zijn niet te onderschatten. Daarom openen zorgorganisaties op en rond Wereldkankerdag in het weekend van 4 februari hun deuren om te laten zien wat zij voor mensen met kanker en hun naasten kunnen betekenen. Van een lezing over een behandelmethode tot een luisterend oor, en van een fit-challenge tot wandelcoaching. Ontdek alle activiteiten die speciaal voor Wereldkankerdag zijn georganiseerd op de website van kanker.nk


Vergelijkbare berichten