Beluister de podcast: Robotchirurgie bij blaaskanker

Blaastumoren zijn gelukkig meestal oppervlakkig (niet-spierinvasief). Maar de behandeling en het verloop van oppervlakkige en spierinvasieve blaastumoren zijn verschillend. Een spierinvasieve tumor is doorgegroeid in de spierlaag van de blaas. Bij de meeste mensen met spierinvasieve blaaskanker wordt de blaas met een operatie verwijderd. Een ingrijpende operatie, maar dankzij robotchirurgie gelukkig een stuk minder ingrijpend voor patiënten.

Podcast over robotchirurgie

Uroloog Carl Wijburg is gespecialiseerd in patiënten met prostaatkanker en patiënten met blaaskanker. Ook is hij geïnteresseerd in operatietechnieken die minder belastend zijn voor de patiënt en bijdragen aan een voorspoedig herstel, zoals robotchirurgie. Carl is op dit onderwerp gepromoveerd en leidt andere urologen in binnen- en buitenland op in deze robotgeassisteerde chirurgie.

Wat zijn precies de verschillen tussen ‘gewone’ (open buik)operaties en operaties met een robot? Herstellen patiënten sneller? En: is het wel kosteneffectief? In deze aflevering vertelt Carl meer over zijn onderzoek.

Meer over de behandelingen bij blaaskanker

Welke behandelingen mogelijk zijn, hangt af van het stadium van de tumor, de grootte van de tumor en van jouw situatie. Dit bespreek je met je arts.  Lees ook meer over de behandeling van blaaskanker op deze pagina.

Foto: Rijnstate ziekenhuis

Vergelijkbare berichten