Informatie voor naasten
Kanker heb je niet alleen. Als iemand de diagnose blaaskanker of nierkanker krijgt, raakt dit altijd meer mensen. Partners, familie, vrienden en collega’ krijgen ook te maken de gevolgen van deze ziekte. Iedereen gaat er anders mee om en dat kan het soms moeilijk maken om erover te praten.
Partner zijn van iemand met kanker
De diagnose kanker zal ook bij jou als partner veel emoties losmaken. Je hebt, net als degene die ziek is, tijd nodig om het slechte nieuws te laten doordringen en te verwerken. Ook jij zal allerlei vragen hebben. Het is heel normaal om je overweldigd te voelen.
Als iemand ziek wordt, betekent dat meestal dat de taakverdeling zoals die was, verandert. Daardoor kunnen tussen partners emoties ontstaan, zoals frustratie, teleurstelling of het gevoel sterk te moeten blijven. En soms ontdekken mensen onvermoede kwaliteiten. Ook kunnen relationele problemen ontstaan, omdat negatieve patronen die voor de ziekte bestonden worden uitvergroot.
Probeer er met elkaar over te praten. Vaak lucht dat op. Het is goed om te weten wat de ander doormaakt, verwacht, bang of verdrietig maakt. Zo kun je elkaar beter begrijpen en steunen wanneer dat nodig is. Vergeet niet dat jouw gezondheid, lichamelijk en geestelijk, ook belangrijk is. Je partner heeft het meeste aan jou als jij ook zo goed mogelijk voor jezelf zorgt.
Je kunt ook met andere mensen dan je partner praten. Op die manier kun je aandacht hebben voor je eigen gevoelens en zorgen, zonder dat je je partner ermee confronteert. Het kan helpen om je hart te luchten.
Lees ook het ervaringsverhaal van Frans. Hij vertelt wat het met hem doet om partner te zijn van iemand met kanker. Frans geeft ook tips.
Familie zijn van iemand met kanker
Als iemand in jouw familie blaaskanker of nierkanker heeft, kan het moeilijk zijn. Je weet misschien niet goed hoe je ermee om moet gaan. Wat je moet zeggen of wat je kunt doen. Of weet je niet waar de ander behoefte aan heeft. Het is niet altijd goed in te schatten hoe mensen reageren, ook niet bij jezelf. Misschien wil je er helemaal niet aan denken en stop je het weg. Of vind je het juist fijn om iets te kunnen doen voor degene die ziek is. Emotioneel kan het veel met je doen en je gevoel kan per fase van de ziekte veranderen.
Soms krijg je er, gewild of ongewild, extra taken bij. Dit kunnen zorgtaken zijn of praktische taken.
Voor naasten is het ook belangrijk om te praten. Misschien met degene die ziek of juist met iemand anders. Probeer je eigen wensen en gevoelens niet te vergeten. Zorg goed voor jezelf.
Meer informatie en lotgenotencontact op andere websites
Op de website kanker.nl staat toegankelijke informatie voor naasten.
Voor naasten kan het ook fijn zijn om lotgenotencontact te hebben. Bijvoorbeeld bij een Centrum voor leven met en na kanker, via een online gespreksgroep of op een andere manier.