Niet meer beter worden

Niet iedereen geneest van kanker. Te horen krijgen dat je niet meer beter wordt, is een enorme schok. Vaak is dan de eerste vraag: ‘Hoe lang heb ik nog?’ Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Een nauwkeurig antwoord kan de arts niet geven. Vooral omdat dit per persoon en per tumor kan verschillen. Het hangt bijvoorbeeld van hoe de kanker groeit en van je eigen conditie.

Palliatieve zorg

Als je niet meer kunt genezen, is behandeling meestal nog steeds zinvol. De zorg die je dan krijgt, noem je palliatieve zorg. De palliatieve fase wordt vaak verward met zorg in de stervensfase. Dit is niet juist, palliatieve zorg is veel breder. Dat je niet meer kan genezen van blaaskanker of nierkanker, hoeft niet te betekenen dat je snel sterft. 

Palliatieve behandelingen zijn vaak gericht op het remmen van de groei van de tumor.  Als zo’n behandeling succesvol is, kun je nog een tijd min of meer normaal leven, zonder al te ernstige klachten. Maar sommige palliatieve behandelingen kunnen ook bijwerkingen geven. Of je aan een palliatieve behandeling begint, is aan jou. Je kunt altijd besluiten om te stoppen met een behandeling of niet aan een nieuwe behandeling te beginnen. 

Een ander doel van palliatieve zorg is het verminderen van klachten. Pijn kan vaak goed behandeld worden. Bij palliatieve zorg is er aandacht voor jouw kwaliteit van leven, hoe lang dit ook nog mag zijn. Bespreek met jouw arts wat je belangrijk vindt.  

Lees meer over palliatieve zorg op overpalliatievezorg.nl. Hier vind je informatie en ervaringsverhalen. 

Tijdens de landelijke contactdag in oktober 2023, gaf Leontine Maas-Nederend een presentatie over ondersteuning en zorg als je niet meer beter wordt. Zij is verpleegkundig specialist van het Palliatief Advies Team in het St Antonius ziekenhuis. Bekijk de video van haar presentatie: