Wereldnierkankerdag: implementatie nierkanker keuzehulpen voor samen beslissen

Vandaag op Wereldnierkankerdag wordt een nieuw initiatief gelanceerd om de zorg voor nierkankerpatiënten te verbeteren. Vanaf nu zijn er speciale keuzehulpen beschikbaar die artsen en patiënten moeten helpen om samen tot de beste keuze voor een behandeling te komen.

Dankzij twee keuzehulpen (‘Nierkanker’ en ‘Uitgezaaide nierkanker’) kunnen patiënten samen met hun zorgverlener beter geïnformeerde keuzes maken die passen bij hun persoonlijke situatie en voorkeuren, volgens het principe van ‘samen beslissen’. Zes ziekenhuizen gaan deze keuzehulpen vanaf nu gebruiken. De keuzehulpen worden door zorgprofessionals aangeboden als vast onderdeel van het zorgtraject. De patiënt krijgt zo op het juiste moment de juiste informatie en er is genoeg tijd en ruimte om samen te beslissen.

Het initiatief voor de keuzehulpen komt van de Nederlandse Vereniging voor Urologie. Een onafhankelijke werkgroep met patiënten, patiëntvertegenwoordigers en zorgprofessionals met expertise op het gebied van nierkanker hebben inhoudelijk bijgedragen aan de ontwikkeling van de keuzehulpen. Patiëntenvereniging blaas- of nierkanker maakte ook deel uit van deze werkgroep. De Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten en vier farmaceutische bedrijven hebben dit initiatief mede mogelijk gemaakt middels financiële steun. Samen investeren we in de toekomst van nierkankerzorg!

Vergelijkbare berichten