Downloads, video’s en links

Als je net de diagnose blaas- of nierkanker hebt gekregen, ben je waarschijnlijk op zoek naar actuele en betrouwbare informatie. Je wilt de meest actuele informatie over de behandeling, het ziekenhuis en de behandelaar die het beste passen bij jouw ziekte en zorgbehoefte. Op de pagina’s over blaaskanker en nierkanker vind je veel informatie. Hieronder hebben we alle downloads en links nog een keer verzameld. Wil je op de hoogte blijven als er iets nieuws is? Dit staat altijd in onze nieuwsbrief. Schrijf je in! 

Keuzehulpen en kaarten

Een keuzehulp helpt je stap voor stap om een keuze te maken. Of de keuzehulp op jou van toepassing is, hangt altijd af van jouw soort kanker en je persoonlijke situatie. Niet elke keuzehulp is voor iedereen geschikt. Bespreek dit altijd met je arts. 

Blaasverwijdering bij blaaskanker

Als het nodig is dat jouw blaas met een operatie verwijderd moet worden, dan moet je naar een gespecialiseerd ziekenhuis. De keuzehulp Blaasverwijdering bij blaaskanker kan je helpen om te kiezen. Neem rustig de tijd om deze keuzehulp door te nemen. Vergelijk verschillende ziekenhuizen met elkaar en let op de ervaring van het ziekenhuis en de complicaties. Soms kan het zijn dat een ziekenhuis dichtbij niet de beste zorg kan bieden voor jou. 

Stoma of neoblaas

Als je blaas verwijderd is, kun je kiezen voor een stoma of neoblaas. De keuzehulp Stoma of neoblaas kan je helpen met deze keuze. Beide oplossingen hebben voordelen en nadelen, het is belangrijk om te kijken wat het beste bij jouw situatie past.   

Behandeling van blaaskanker

De keuzehulp Weghalen van de blaas of bestralen van de blaas in combinatie met chemotherapie kan je helpen wanneer je kan kiezen tussen een operatie of chemoradiatie.  

Keuzekaarten blaaskanker

Op de website thuisarts.nl vind je verschillende keuzekaarten.  

  • Blaaskanker (wel of niet chemotherapie vóór operatie) 
  • Blaaskanker CIS (meer blaasspoelingen of uw blaas laten weghalen) 

Praatkaarten  

Er zijn drie praatkaarten over nierkanker. De praatkaarten bevatten begrijpelijke informatie in woord en beeld over de diagnose, behandeling of late gevolgen van nierkanker.

Video’s

 Toine van der Heijden en Mira Franken gaven in oktober 2023 een presentatie over de ontwikkelingen in de blaaskankerzorg.
Patricia Zondervan gaf in oktober 2023 een presentatie over ontwikkelingen in de nierkankerzorg.
Bekijk de presentatie van Leontine Maas-Nederend over ondersteuning en zorg als je niet meer beter wordt.
Bekijk de presentatie van Marijke Wijnsma over intimiteit en seksualiteit.

Magazines 

2023
2022
2021
2020

Nieuwsbrieven 

2023
2022
2021
2020
2019