Downloads, video’s en links

Als je net de diagnose blaas- of nierkanker hebt gekregen, ben je waarschijnlijk op zoek naar actuele en betrouwbare informatie. Je wilt de meest actuele informatie over de behandeling, het ziekenhuis en de behandelaar die het beste passen bij jouw ziekte en zorgbehoefte. Op de pagina’s over blaaskanker en nierkanker vind je veel informatie. Hieronder hebben we alle downloads en links nog een keer verzameld. Wil je op de hoogte blijven als er iets nieuws is? Dit staat altijd in onze nieuwsbrief. Schrijf je in! 

Keuzehulpen, keuzekaarten en onderzoeken

Een keuzehulp helpt je stap voor stap om een keuze te maken. Of de keuzehulp op jou van toepassing is, hangt altijd af van jouw soort kanker en je persoonlijke situatie. Niet elke keuzehulp is voor iedereen geschikt. Bespreek dit altijd met je arts. 

Blaasverwijdering bij blaaskanker

Als het nodig is dat jouw blaas met een operatie verwijderd moet worden, dan moet je naar een gespecialiseerd ziekenhuis. De keuzehulp Blaasverwijdering bij blaaskanker (opent nieuwe website) kan je helpen om te kiezen. Neem rustig de tijd om deze keuzehulp door te nemen. Vergelijk verschillende ziekenhuizen met elkaar en let op de ervaring van het ziekenhuis en de complicaties. Soms kan het zijn dat een ziekenhuis dichtbij niet de beste zorg kan bieden voor jou. 

Stoma of neoblaas

Als je blaas verwijderd is, kun je kiezen voor een stoma of neoblaas. De keuzehulp Stoma of neoblaas (opent nieuwe website) kan je helpen met deze keuze. Beide oplossingen hebben voordelen en nadelen, het is belangrijk om te kijken wat het beste bij jouw situatie past.   

Behandeling van blaaskanker

De keuzehulp Weghalen van de blaas of bestralen van de blaas in combinatie met chemotherapie (opent nieuwe website) kan je helpen wanneer je kan kiezen tussen een operatie of chemoradiatie.  

Keuzekaarten blaaskanker

Op de website thuisarts.nl vind je verschillende keuzekaarten.  

  • Keuzekaart: Wel of geen chemotherapie (neo-adjuvante behandeling) voordat je blaas wordt verwijderd? Je hebt blaaskanker en je hebt samen met je arts besloten om je blaas te laten verwijderen. Je kunt kiezen of je wel of geen chemotherapie wilt krijgen vóór de blaasoperatie. Deze keuzekaart kan jou en je arts helpen om deze keuze te bespreken. In de keuzekaart staan antwoorden op de meest gestelde vragen van patiënten. Bekijk de keuzekaart: Blaaskanker (wel of niet chemotherapie vóór operatie) 
  • Keuzekaart: Blaaskanker carcinoma in situ (CIS): Meer blaasspoelingen óf uw blaas laten weghalen? Je hebt een behandeling gehad met BCG-blaasspoelingen omdat je een specifieke vorm van blaaskanker (CIS) hebt. Helaas heeft de behandeling niet het gewenste effect. Als vervolgbehandeling kun je meer blaasspoelingen krijgen of je kunt de blaas laten weghalen. Deze keuzekaart kan jou en je arts helpen bij het bespreken van deze keuze. Bekijk de keuzekaart: Blaaskanker CIS (meer blaasspoelingen of uw blaas laten weghalen)

Blaaskankerzorg in Nederland (2023)

Een overzicht van de belangrijkste resultaten uit de BlaZIB-studie (BlaaskankerZorg In Beeld) van het Integraal Kankercentrum Nederland.

Praatkaarten  

Er zijn drie praatkaarten over nierkanker. De praatkaarten bevatten begrijpelijke informatie in woord en beeld over de diagnose, behandeling of late gevolgen van nierkanker.

Video’s

 Toine van der Heijden en Mira Franken gaven in oktober 2023 een presentatie over de ontwikkelingen in de blaaskankerzorg.
Patricia Zondervan gaf in oktober 2023 een presentatie over ontwikkelingen in de nierkankerzorg.
Bekijk de presentatie van Leontine Maas-Nederend over ondersteuning en zorg als je niet meer beter wordt.
Bekijk de presentatie van Marijke Wijnsma over intimiteit en seksualiteit.

Magazines 

2024
2023
2022
2021
2020

Nieuwsbrieven 

2024

2023

2022
2021
2020
2019