Medicatie

Medicijnen over? Lever ze in bij de apotheek

Jaarlijks belandt er minstens 190.000 kilo aan medicijnresten in het oppervlaktewater in Nederland. Deze geneesmiddelenresten maken de zuivering van drinkwater moeilijker en kunnen een negatief effect hebben op dieren en planten in het water.

Hoe komen de medicijnresten in het water?

Een deel van de medicijnresten komt in het riool terecht via urine en ontlasting van mensen die de medicijnen gebruiken. Hier is natuurlijk niet veel aan te doen. Maar het blijkt ook dat veel mensen resten van medicijnen doorspoelen via het toilet of de afvoer. Dat is natuurlijk geen milieuvriendelijke oplossing en bemoeilijkt het reinigen van het oppervlaktewater.

Wat kun je beter doen?

Wat niet in het water terecht komt, hoeft er ook niet uitgehaald te worden. Daarom is de beste maatregel te voorkomen dat medicijnen, of resten van medicijnen, niet in het riool terecht komen. Lever medicatie die je over hebt daarom altijd weer in bij de apotheek, zoals pillen, drankjes, zalf of andere soorten medicatie. Bij de apotheek weten ze hoe ze de medicatie op een verantwoorde manier moeten verwerken.

Vergelijkbare berichten