Maand van de blaaskanker

In mei vragen we extra aandacht voor blaaskanker. Jaarlijks krijgen ongeveer 6.800 mensen voor het eerst de diagnose blaaskanker. Het is belangrijk om blaaskanker vroeg te herkennen, dan is de kans op genezing het grootst. Herken jij de symptomen van blaaskanker? Bloed in je urine is het meest voorkomende symptoom van blaaskanker. Wacht daarom nooit met naar de dokter gaan als je bloed in je urine ziet.

Hoe snel zie jij een druppel bloed? Speel nu ‘Spot the drop’ en test jouw reactiesnelheid.

Het spel Spot the Drop is ontwikkeld door de World Bladder Cancer Patient Coalition (WBCPC) om tijdens de blaaskankermaand meer aandacht te vragen voor het belang van vroege diagnose bij blaaskanker. Het spel meet hoe snel jij een druppel bloed kan zien op je scherm, omdat bloed in de urine meestal het eerste symptoom van blaaskanker is.

Over blaaskanker

Bij blaaskanker zit er een tumor in de blaas. Meestal ontstaat deze tumor in het slijmvlies aan de binnenkant van de blaas. Dit slijmvlies heet het urotheel. Een ander woord voor kanker is ook wel carcinoom. Kanker in de blaas wordt daarom ook urotheelcarcinoom genoemd. Blaaskanker is de zesde meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Het komt drie keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. 

Symptomen

Bloed in de urine is het meest voorkomende symptoom bij blaaskanker. Andere symptomen zijn vaak moeten plassen, aandrang hebben om te plassen, pijn bij het plassen, buikpijn of korte hevige krampende pijn in de buik (koliekpijn). Het is belangrijk dat je bij deze symptomen naar de huisarts gaat. Bloed in de urine hoeft er niet altijd te zijn als je naar het toilet gaat. Soms is het bloed er slechts op enkele dagen. Of kan het bloed alleen onder de microscoop gezien worden. Als je bloed in je urine hebt, betekent dat meestal niet dat je blaaskanker hebt. Maar het is wel belangrijk om het te laten onderzoeken door een arts. Hoe eerder blaaskanker ontdekt wordt, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling.

Ervaring met blaaskanker

Als patiëntenvereniging delen we ervaringsverhalen en brengen met lotgenoten met elkaar in contact. Ervaringen van lotgenoten geven vaak steun. De verhalen geven hoop, energie en perspectief. Wanneer je ziek bent, kan het fijn zijn om met iemand contact te hebben die hetzelfde meemaakt als jij. Jouw partner, vrienden en familie bieden natuurlijk ook steun, maar het is toch anders als je met iemand praat die precies weet hoe het voelt. Wij helpen je op weg met lotgenotencontact. Via ons kun je (online) persoonlijk contact hebben met een lotgenoot en je kunt deelnemen aan contactmomenten, zoals onze Contactdag. Door lotgenotencontact kun je herkenning vinden, maar ook kun je bijvoorbeeld tips krijgen of delen over jouw situatie. Je bepaalt zelf welke manier van lotgenotencontact het beste bij je past.