Leven met een urinestoma of neoblaas 

Als je door kanker geen blaas meer hebt, dan moet de urine op een andere manier je lichaam uit. Als een arts bij een operatie je blaas heeft verwijderd, kun je een urinestoma of een neoblaas krijgen. 

Urinestoma

Een urinestoma is een kunstmatige uitgang voor je urine. De arts maakt de stoma op of in je buik. Dit gebeurt tijdens de operatie als ook je blaas wordt verwijderd. Er zijn twee soorten urinestoma’s: een incontinent stoma en een continent stoma. Een incontinent stoma zit op de buitenkant van je buik. Een continent stoma zit in je buik. Het hangt van jouw situatie af welke stoma je krijgt. Dit bespreek je voor de operatie met je arts.  

Incontinent stoma (Brickerstoma)

De meeste mensen bij wie door blaaskanker de blaas verwijderd wordt, krijgen een uitwendige stoma. Dit heet ook wel een Brickerstoma en zit aan de buitenkant van je buik. Bij deze soort stoma krijg je een stomazakje op je buik. Een plakker houdt het stomazakje vast op de huid van je buik. In dit zakje komt de urine terecht. Het zakje kun je zelf legen. Op de website van de stomavereniging lees je meer over een incontinent stoma

Continent stoma (Indianapouch) 

Sommige mensen krijgen een continent stoma. Dit noem je ook wel een Indianapouch. De arts maakt aan de binnenkant van je buik een soort opvangzakje voor je urine. Je krijgt geen zakje op je buik, maar je moet dit reservoir regelmatig leegmaken met een katheter.  
Op de website van de stomavereniging lees je meer over een continent urinestoma

Neoblaas

Er zijn mensen die na het verwijderen van de blaas een neoblaas krijgen. Dit is een nieuwe (neo) blaas. De arts maakt deze blaas van een stukje van je eigen dunne darm. Dit gebeurt tijdens de operatie waarbij je blaas verwijderd wordt. Deze nieuwe blaas wordt aan je andere organen vastgemaakt zodat de urine op de normale manier uit je lichaam kan komen. Met je sluitspier zorg je dat de urine niet vanzelf naar buiten loopt. Als je net een neoblaas hebt, moet je wennen aan de nieuwe manier van plassen. De urine komt wel op de ‘oude’ plaats je lichaam uit, maar je moet wel andere spieren gebruiken. De arts vertelt je of een neoblaas in jouw situatie mogelijk is.  

Leven met een urinestoma of neoblaas

Mensen die een stoma of neoblaas krijgen, krijgen ook stomazorg. Dit begint in het ziekenhuis. Een stomaverpleegkundige is opgeleid om mensen te helpen met een stoma of neoblaas. De stomaverpleegkundige helpt je met stomazakjes, wondverzorging en kan antwoord geven op je vragen. Bij een neoblaas helpt deze verpleegkundige met de nieuwe manier van plassen. Ook als je weer thuis bent, kun je bij de stomaverpleegkundige terecht. Als je een stoma of neoblaas hebt, heeft dat invloed op je leven. Hoe groot de invloed is, is voor iedereen anders.

Op de website van de stomavereniging lees je ervaringen van anderen.  

Toiletpas

Een toiletpas kan helpen om je in het openbaar zekerder te voelen. Met de gepersonaliseerde toiletpas zouden stomadragers, mensen met een neoblaas of andere mensen met een medische noodzaak direct toegang of voorrang moeten krijgen tot een toilet. Inmiddels zijn meer dan 4500 mensen in het bezit van deze toiletpas. Als vereniging steunen we het gebruik van de toiletpas en moedigen we mensen aan om deze gratis pas, indien gewenst, aan te vragen. Met de toiletpas kun je laten zien dat je vanwege medische redenen met spoed een toilet nodig hebt. De pas kan worden gebruikt om in winkels, restaurants en andere gebouwen waar je normaal misschien niet naar het toilet zou mogen, toch naar het toilet te kunnen. De toiletpas biedt geen garantie, de winkelier mag je nog steeds weigeren.