Onderzoek naar biomarkers in urine voor de opsporing van nierkanker

Nierkanker wordt vaak toevallig ontdekt wanneer er een MRI- of CT-scan van het lichaam wordt gemaakt voor andere klachten. Bij zo’n ontdekking kan de scan al veel informatie over de tumor geven, maar het is niet zichtbaar of de tumor goed- of kwaadaardig is. In het MUMC+ onderzoekt epidemioloog Kim Smits de mogelijkheid om biomarkers in de urine te gebruiken om nierkanker in een vroeg stadium te identificeren.

Wat zijn biomarkers?

Biomarkers zijn meetbare aanwijzingen in het lichaam. Ze geven inzicht in iemands gezondheid en kunnen iets zeggen over (de kans op) een ziekte. Een biomarker kan van alles zijn: een molecuul, een eiwit, een hormoon, een DNA-mutatie of een algemeen kenmerk zoals lichaamstemperatuur of bloeddruk. Veel biomarkers komen voor in bloed, andere in bijvoorbeeld urine, ontlasting of tumorweefsel.

Onderzoek naar biomarkers voor nierkanker

Wanneer nierkanker op een scan ontdekt wordt, is de huidige aanpak meestal dat de nier deels of volledig verwijderd wordt. Volgens Smits blijkt uit onderzoek dat ongeveer 25% van de verwijderde kleine niertumoren goedaardig is. “Dat betekent dat de patiënt een onnodige operatie heeft ondergaan. Ons doel is om een urinetest te ontwikkelen die artsen kunnen gebruiken om een kankergezwel uit te sluiten en een operatie te voorkomen.” 

Het onderzoek zit nog in een beginfase, maar onderzoeker Kim Smits heeft goede hoop. Het zou een mooie stap zijn in patiëntvriendelijk onderzoek wanneer een urinetest zekerheid geeft over nierkanker.

Vergelijkbare berichten